Zes op de tien Belgen weten niet hoe je aids krijgt!

Zes op de tien Belgen weten niet hoe je aids krijgt
Bron: HIV Vereniging België –  Frankie Devuyst

Aids krijg je door iemand op de mond te kussen of via een muggenbeet. Nonsens natuurlijk, maar veel mensen beseffen dat niet. Nieuw onderzoek toont aan dat liefst zes op de tien Belgen niet weten hoe je aids oploopt.

Een derde van de Belgen ouder dan vijftien jaar denkt dat je aids kunt oplopen door een muggenbeet. Dat het slecht is gesteld met de basiskennis over de ziekte, blijkt uit een nieuw rapport over de Gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV). Nochtans raken in ons land elke dag drie mensen besmet met hiv en hoewel er medicijnen zijn die leven met hiv draagbaarder maken, blijft het een ongeneeslijk virus waar je levenslang pillen voor moet nemen.

Uit de studie blijkt ook dat de situatie verslechtert: in vergelijking met 2008 hebben minder Belgen een correcte kennis over hiv. “Sinds er medicijnen zijn, denken we dat de ziekte niet meer zo belangrijk is”, zegt Stefaan Demarest van het WIV. “Daarom wordt er minder aandacht aan besteed en dat leidt tot meer misverstanden.” Dat we zo weinig weten over de risicofactoren is gevaarlijk, zegt het WIV. “Als mensen geïnfecteerd raken, is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk medicatie krijgen. Wie hiv oploopt, merkt daar in het begin weinig of niets van. Mensen denken ook zelden spontaan aan aids, zeker als de aandacht voor ziekte en gevaren afneemt”, zegt Jesikka Deblonde.

Meer informatie vindt u in de samenvatting van het rapport en het volledige rapport. Lees meer

Bron: Gazet van Antwerpen – Lees hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: