Positief HIV Nieuws – Ondetecteerbare viral load en besmettelijkheid.

Ondetecteerbare viral load en besmettelijkheid

Het is ondertussen al meer en meer dan duidelijk wanneer je onder de 20/50 copies zit met virusdeeltjes (of ondetecteerbaar), men als seropositief persoon niet meer besmettelijk is voor seronegatieve personen. Weliswaar met enkele voorwaarden die in het artikel hieronder omschreven worden. Hier zal dit jaar 2015 en in de komende jaren nog meer duidelijkheid overkomen.
Een duidelijk feit dat ART (Antiretroviral treament) een ideale preventie betekent. Een duidelijk boodschap dat alle HIV Positieve personen zo snel mogelijk moeten kunnen opstarten met medicatie om die viral load ondetecteerbaar te maken. Een hele verlossing om seks meer in alle vrijheid te kunnen beleven. Een hele opluchting voor bestaande en beginnende serodiscordante koppels. Samen in combinatie met Truvada, geeft die een 100 % + 100 % bescherming tegen overdracht ! Met andere woorden 200 % zekerheid !

Het doel van de behandeling tegen hiv is een ondetecteerbare viral load. Dit betekent niet dat je van hiv genezen bent. Het wil zeggen dat de combinatie van de door jou gebruikte hiv-remmers het vermogen van het hiv-virus om zich te reproduceren in die mate heeft verminderd dat er slechts een hele kleine hoeveelheid virus in je bloed gemeten kan worden.

De behandeling tegen hiv verlaagt ook de hoeveelheid virus in andere lichaamssappen, zoals sperma en vaginaal vocht.

Er is op dit moment veel discussie gaande over hoe besmettelijk iemand is die hiv-remmers gebruikt ten opzichte van zijn of haar sekspartner(s). Begin 2008 publiceerden een aantal vooraanstaande Zwitserse hiv-deskundigen een rapport, waarin staat dat personen die hiv-remmers gebruiken en een ondetecteerbare viral load hebben niet in staat zijn het hiv-virus via seksueel contact over te dragen op voorwaarde dat:

  • hun viral load tenminste zes maanden lang ondetecteerbaar is geweest;
  • ze geen seksueel overdraagbare aandoeningen hebben;
  • ze hun medicatie volgens voorschrift innemen.

Dit rapport heeft veel stof doen opwaaien en kon op weinig openlijke steun van onderzoekers en medici rekenen. Ook werd erop gewezen dat het onderzoek, dat de basis vormde voor het rapport, werd uitgevoerd onder heteroseksuele koppels en keek naar vaginale seks. Over hiv, viral load en anale seks bestaat weinig bewijs.

De heersende opvatting, echter, is dat de behandeling tegen hiv het risico op overdracht verkleint. Een aantal onderzoekers is echter van mening dat er nog steeds sprake is van een risico, zelfs als iemand hiv-remmers gebruikt en hij of zij een lage viral load heeft.

Waarschijnlijk zal de discussie rondom dit controversiële onderwerp nog even voortduren. Je kunt de laatste stand van zaken over het onderzoek naar viral load en besmettelijkheid vinden op de website van de NAM, aidsmap.com.

(Bron: Aidsmap.com)

Bekijk ook een iets ouder YouTube filmpje waar men ook nog iets genuanceerder is en spreekt over 92% á 96% minder kans op besmetting. Dit jaar en zeker in de jaren 2016 en 2017, zal duidelijk worden dat er geen besmettingsrisico niet meer is. Met niet detecteerbare viruslading er geen overdracht van HIV mogelijk is.

 

Nog vragen? Aarzel niet om Peter Positief rechtstreeks te mailen en/of bellen.
Spoor mensen aan die baat hebben bij het volgen van deze blog, om via de website hun volgen te laten opgeven.

Positieve groeten,

Peter Positief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: