Positief HIV Nieuws – Run op hiv-killer – Truvada

Artikel vandaag in Telegraaf!

Dat de benaming ‘pretpil’ zou gaan circuleren, was onvermijdbaar. Doch is deze geheel onterecht naar mijn mening en dat wordt ook wel in het artikel aangehaald. De pil als voorbehoedsmiddel om zwangerschap te vermijden, kreeg ook veel kritiek in de beginfase. Klopt! Dit komt omdat we het nu in eerste instantie niet volledig begrijpen. Pas na goed onderzoek en gewenning van de echte doelstelling van het product, komen we tot het gezond verstand. De vooroordelen ebben dan weg als sneeuw voor de zon.

Truvada als PrEP, heeft veel meer in haar marge dan als ‘pretpil’ benoemd te worden.

Het is een uitstekende puzzel in heel het preventiebeleid en een fantastische uitvinding voor discordante koppels. Een stel waar een persoon hiv negatief is en de andere persoon hiv positief. Daar de hiv plusser van het koppel gedisciplineerd anti virale medicatie neemt, wordt hij/zij ‘hiv neutraal’ en wordt de kans op overdracht van hiv tot meer dan 95 % herleid tot nihil. Wanneer de hiv negatief persoon van het koppel daarenboven nog een keer Truvada kan nemen is deze persoon hierdoor ook 99% beschermd en kan het discordant koppel hun seks super veilig beleven zonder condoom. Met andere woorden is Truvada voor hun echt niet te benoemen als pretpil of luxe. Met de combinatie van de twee is het koppel eigenlijk 200 % zeker van veilig vrijen. Het brengt hun enkel maar dichter bij elkaar.

Lees hieronder het artikel van Richard van de Crommert in de Telegraaf van vandaag maandag 10 augustus 2015

 

Run op hiv-killer
door Richard van de Crommert

AMSTERDAM –  Bron TelegraafEr is een ware run op de hiv-killer PrEP in Amsterdam, een pilletje dat besmetting met het virus kan voorkomen. Vooral onder homo’s is het pilletje de nieuwste hype.

 De Amsterdamse GGD is begonnen met een proef waarbij de hiv-remmer aan 370 personen wordt verstrekt, maar het aantal aanvragen om mee te doen is veel hoger, zo bevestigt een woordvoerster. Er zijn weinig tot geen bijwerkingen en in de Verenigde Staten is het al een groot succes en beschikbaar. In de volksmond wordt het dan ook al de pretpil genoemd. „Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hiv-infecties nemen met 86 procent af”, zo stelt de GGD. Ter vergelijking: condooms halen een score van 70 procent.

De vereniging van hiv-geïnfecteerden Pozz & Proud wil dat PrEP voor iedereen die het nodig heeft beschikbaar wordt. Tijdens een debat over PrEP, tijdens de vorige week gehouden Gay Pride, liet Pozz & Proud-coördinator Jörgen Moorlag weten dat PrEP een uitkomst zou zijn voor homo’s die seks hebben.Maar tegenstanders wijzen erop dat de pil een vrijbrief is voor ’onveilige’ seks.

De pil is voor de rest geen wondermiddel. Het houdt namelijk geen andere seksueel overdraagbare aandoeningen tegen, het innemen van een pilletje zou de poorten openzetten voor chlamydia en syfilis. „De norm zou een condoom moeten zijn”, aldus critici. De GGD adviseert daarom om PrEP mét condoom te gebruiken. Die proef is nodig omdat de hiv-killer in ons land alleen wordt ingezet als medicijn en niet als voorbehoedmiddel.

De uitkomsten van de drie jaar durende proef wil de GGD gebruiken om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaardmiddel voor de preventie van hiv.

Bron Telegraaf – link: klik hier

Peter Positief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: